Małgorzata Korzeniewska

Chroń serce

Chroń serce

Ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe zimą niż latem. Przy niskich temperaturach powietrza, występują częste i duże wahania ciśnienia atmosferycznego. Jesteśmy wtedy narażeni na zaburzenia pracy serca i układu krążenia. Optymalna temperatura dla organizmu wynosi około 23st. C, przy niższych, jak również i wyższych, zwiększa się ryzyko zawału. Na każde zmniejszenie temperatury o 10st. C częstość incydentów sercowo-naczyniowych zwiększa się o 13%. – Większe obciążenie serca zimą jest spowodowane koniecznością dostosowania krążenia krwi do potrzeb organizmu, gdyż musi on utrzymać odpowiednią temperaturę ciała w czasie zmiennych warunków atmosferycznych. Zimne powietrze powoduje kurczenie się tętnic, przyspieszenie rytmu serca i wzrost ciśnienia tętniczego. Zwiększa się krzepliwość i lepkość krwi utrudniając transport tlenu – mówi ekspert programu „Serce na nowo”, prof. dr hab. Zbigniew Gaciong. Duże wahania temperatur mogą powodować bóle zamostkowe oraz w klatce piersiowej nasilające się przy wysiłku fizycznym, duszności, uczucie kołatania serca oraz skoki ciśnienia tętniczego. – Jeżeli te dolegliwości nie ustępują po przyjęciu leków lub pojawiają się częściej przy mniej intensywnych wysiłkach, a nawet w spoczynku – należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem – dodaje nasz ekspert.

Jak przystosować organizm do niskich temperatur?

• Spaceruj na świeżym powietrzu, aby dotlenić organizm. Unikaj jednak niskich temperatur. Odpowiednio przygotuj się do wyjścia. Ubieraj się ciepło, np. na „cebulkę”. Czapkę i szalik załóż tuż przed wyjściem, żeby zbytnio nie przegrzewać się w domu.

• Otwórz okno, kiedy ubierasz się żeby wyjść na zewnątrz. Korzyści będą podwójne. Powietrze w mieszkaniu będzie bogatsze w tlen, a Ty unikniesz szoku termicznego. Zmniejszy się ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych spowodowane różnicą temperatur w domu i na zewnątrz.

autor: Dobry Dietetyk (MN)

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Ruletka zdrowia

Czerw 25, 2014 Choroby metaboliczne

W żywności coraz częściej oprócz kalorii i życiodajnych mikroelementów znajdują się składniki poprawiające funkcjonowanie organizmu. To jeszcze nie leki, choć mają nas wybawić ze zdrowotnych ...

czytaj więcej

Kariera statyn

Czerw 25, 2014 Choroby metaboliczne

Statyny mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm i są bezpieczne. Czy to oznacza, że każdy po czterdziestce, jak sugerują niektórzy specjaliści, powinien je łykać? ...

czytaj więcej
POKAŻ